ВИМОГИ ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ ЕКСПОРТУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ ДО КИТАЙСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ ТА КРАЇН ЄВРАЗІЙСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО СОЮЗУ (ЄАЕС)

ВИМОГИ ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ ЕКСПОРТУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ ДО КИТАЙСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ ТА КРАЇН ЄВРАЗІЙСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО СОЮЗУ (ЄАЕС)

Управління фітосанітарної безпеки інформує, що відповідно до окремих Протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи, сої, ячменю з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки, потрібно за кожним сезоном проводити обстеження (дослідження) на площах вирощування впродовж періоду вегетації вище вказаних культур. Мова йдеться про місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів та хвороб. Зерно кукурудзи, сої, ячменю що експортується в Китай, повинні відповідати нормам чинного фітосанітарного законодавства, правилам імпорту та національним стандартам Китаю і не повинні містити живих комах та шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї та не повинні бути умисно змішані або заражені іншими зерновими або чужорідними матеріалами які можуть містити карантинні організми. Ще однією з вимог до Країн Євразійського Економічного Союзу є експорт з України до Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Республіка Казахстан, Киргизької Республіки та Російської Федерації певних рослин і продуктів рослинного походження та наявності в країні експорту вільних зон від конкретних організмів для певного об’єкта регулювання. Для встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки вільної від зазначеного шкідливого організму суб’єкт господарювання звертається до управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в області та подає: 1. Заява про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (це Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487). У додатковій інформації заяви необхідно зазначити перелік шкідливих організмів відносно яких планується офіційно встановити вільне місце виробництва або виробничу ділянку. 2. Копія плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. 3. Копія документа, який засвідчує право власності або користування (у тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. 4. Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об'єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин», розмір плати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1348. За результатами проведених заходів, пов’язаних зі встановленням та/або підтриманням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, відповідно до Порядку, присвоюється реєстраційний номер місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів. Фітосанітарні вимоги країн можна знайти на сайті - Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

В.Боднарюк, Головний спеціаліст – державний фітосанітарний інспектор відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, конт. моб.тел.0669428005